Dış Cephe Boyama Nasıl Yapılır ?

Dış Cephe Boyası Nasıl Yapılır?

Villaların, müstakil tip evlerin iç cephe boyaları kadar dış cephe boyası da oldukça önemli olmalıdır. Dış cephelerin boya renkleri ilk bakışta eviniz için ön izlenim vereceği için dış cephe boya rengi seçerken oldukça dikkatli olmalısınız. Binalar insanlara benzer. İnsanlar giydiği kıyafetler ile dış görünüşüne göre fikir beyan edilirken, binalarda ise dış cephe boyasına bakılarak fikir edinmek mümkün oluyor. Dış cephe boya rengi seçiminize göre binanızın dikkatini üzerine çekmeye çalışabilir, böylelikle dairenize değer kazandırabilirsiniz. Dış cepheye vurduğunuz boya uzun yıllar boyunca aynı renkte kalacağı için kullanacağınız rengi seçmeden önce kalitesine ve rengine özen gösterin.

dış cephe boyama
dış cephe boyama

Dış Cephe Boyası

Binaların iç boyaları kadar dış cephe boyaları da önemlidir. Ancak dış cephede kullanacağınız boya 4 mevsim boyunca zorlu şartları göreceği için daha dayanıklı ve uzun süre kalacak renk ve boyaları seçmeniz gerekmektedir. Dış cephe boyası seçimi yapmak oldukça zor bir karardır. Bunun nedeni ise su bazlı dış cephe boyası, silikonlu dış cephe boyası, akrilik dış cephe boyası vb. birbirinden farklı seçeneğin ve çeşitliğin olmasıdır. Yaşadığınız şehir ve bölgeye göre en doğru seçimi alanında uzman ustalar tarafından vermesi doğru olacaktır.

dış cephe boyama teknikleri
dış cephe boyama teknikleri

Dış Cephe Boyası Nasıl Yapılır?

Dış cephe boyası, oldukça zor ve tehlikeli bir boyama çeşididir. Bunun nedeni ise dış cephe boyası yapılacak olan binaların yüksek olması, hayati risk taşıyan yerlerde olması gibi. Bu nedenle dış cephe boyası yapılmadan önce gerekli bütün iş güvenlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca boyanacak dış cephenin tamamının iskele ile kaplanarak çevresinin file ile kapatılarak olası iş kazaları durumunda ustaların en az zararla kurtulması sağlanmalıdır.

dış cephe nasıl boyanır
dış cephe nasıl boyanır

Dış Cephe Boyası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dış cephe boyası yapılacak her bina için iskele kurulmasına gerek olmaz. Ancak merdiven ya da tabure benzeri araçların yetersiz kaldığı durumlarda kesinlikle iskele kurulmalı ve iş sağlığı kurallarına uyularak hareket edilmelidir.
  • Kurulacak olan iskelenin dengesi ve zemini tam olarak güvenli hale getirilene kadar üstüne çıkılmamalıdır.
  • Boya yapılacak binanın çevresinde hayati tehlike oluşturacak hiçbir neşene bulunmamalı
  • Eğer dış cephe boyası yapılacak olan bina yüksek ise iskele kurularak duvar ile sabitlenmelidir.
  • Dış cephe boyası yapılacak olan bina da iskele kurulmasına ihtiyaç varsa, kurulacak olan iskelenin çalışacak kişileri taşıyacak seviyede olmalı, sağlam ve kesinlikle kaygan madde olmamalı
  • Kurulan iskeleler arasında ustaların rahat çalışabilmesi amacıyla geniş ve ustaların üst katlara çıkmaları amacıyla merdiven sistemi olmalıdır.
  • Kurulan iskelenin dış kısmına file çekilerek oluşabilecek tehlikeleri en aza indirmeli
  • Dış cephe boyası yapacak olan ustaların kafalarında baret, sırtlarında fosforlu yelek kesinlikle bulunmalı.
dış cephe boyama nasıl yapılıyor
dış cephe boyama nasıl yapılıyor

Dış Cephe Boyama Teknikleri

  • Dış cephe boyası yapılacak binanın duvarlarında çatlaklar mevcut ise spatula yardımıyla çatlak olan bölge kazınarak o bölge temizlenir.
  • Daha sonra çatlak olan bölgeler ya alçı ya da dış cephe macunu kullanılarak çatlaklar kapatılmalıdır. Kuruyan dış cephe macunu ya da alçı zımpara yardımıyla temizlenmeli ve boya yapılacak olan bölgenin oldukça kusursuz olması gerekmelidir ki iz kalmasın.
  • Daha sonra boya yapılacak olan dış cephe su yardımıyla yıkanarak üzerinde bulunan toz ya da kirlerin ortadan kalkması sağlanır. Su ile yıkanmasının nedeni ise toz olan alanda boyanın tutmaması ve boyanın renginin değişmesine ya da boyanın tutmamasına sebep olabilir.
  • Dış cephe boyası yapılacak olan binanın tadilatı en az 2-3 gün öncesinden bitirilmeli. Tamir işlemlerinden sonra kuruyan ve sorunsuz olan dış cepheye astar boyası yapılmalıdır.
  • Astar boyası için en uygun olanı seçilmeli ve kullanılacak olan astar su yardımıyla inceltilerek boyanacak seviyeye getirilmelidir. Hazır olan astar boyayı rulo yardımıyla astarlaması yapılabilir. Dış cephelerinin tamamı astar yapılarak tamamlandıktan sonra kuruması için beklenir. Astarın kurumasının ardından dış cephe boyası yapılır.

Not: Astar yapılan dış cephenin en az 2 gün kuruması için bekletilmelidir.

Dış Cephe Boya Çeşitleri Nelerdir?

Dış cephe boyası, boyanın yapılacağı bölgenin iklimine, binanın yapısına ve hangi ayda yapılacağına göre farklılıklar göstermektedir.

  • Elastik Dış Cephe Boyası: Çatlaklara karşı oldukça dayanıklı, vurulacak olan duvarın nefes alması nedeniyle tercih edilmektedir.
  • Grenli Dış Cephe Boyası: Dış cephesine desen ya da resim çizdirmek isteyenlerin en fazla tercih ettiği dış cephe boyasıdır. Ayrıca kendi kendini yıkama özelliğine sahip grenli dış cephe boyası, silikon rulo ile oldukça kolay bir şekilde boyanabilmektedir. Fazla yağış alan bölgelerde tercih edilen grenli dış cephe boyası, boyanın üzerine gelen suyun tamamını içine çekmeden bir kısmının akmasını sağlar. Bu sayede küf ya da nemin önüne geçer.
  • Akrilik Dış Cephe Boyası: Genellikle denize yakın bölgelerde tercih edilen akrilik dış cephe boyası, suyu itebilmesi nedeniyle tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Ayrıca rutubet, küf ya da neme karşı oldukça dayanıklı bir boya çeşididir.
  • Silikonlu Dış Cephe Boyası: Uzun vadede renklerin solmasını engelleyen ve güneşe karşı oldukça etkili olan silikonlu dış cephe boyası, içerisinde barındırdığı silikon nedeniyle suyun dışarı atılmasını sağlayarak oluşabilecek rutubet ve nemi engeller.
dış cephe boya badana
dış cephe boya badana

Dış Cephe Boyası Ne Zaman Yapılır?

Dış cephe boyası yapacaksanız iklim şartları çok önemlidir. Dış cephe boyası yaptıracağınız zaman özellikle havanın yağmurlu ya da yağmur yağacak zaman da boya yaptırmamalısınız. Bunun nedeni ise dış cephe boyası yaptırdığınız zaman yağan yağmurların boyanın akmasını sağlamasıdır. Kış aylarında boya yaptırmak istiyorsanız yaz aylarına göre daha uygun fiyata yaptırmanız mümkün olacaktır. Bunun sebebi ise yaz aylarında herkes tarafından boya yapıldığı için ustaların yoğun şekilde çalışıyor olması ve zamanlarının pek olmayacağı için yaz aylarında dış cephe boyası yaptırmak kış ayına göre daha pahalı olacaktır.

Dış cephe boyası yağmurlu ya da kar yağışlı olmayan her zaman yapılabilir. Ancak daha uygun fiyata dış cephe boyası yaptırmak istiyorsanız kış aylarını seçmelisiniz. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk hava şartları boyaları değil daha çok boya yapan ustaları etkileyecektir. Bu nedenle kış aylarında dış cephe boyası yapılmaz algısını ortadan kaldırmaktadır.

Dış Cephe Boyası Kaç Yıl Dayanır?

Dış cephe boyası yapmak zahmetli ve bir o kadar da önemli bir iştir. Boyanın yapılacağı binanın tipine göre farklı boya çeşitleri seçilerek en uzun süre kalması hesaplanır. Boyalar içinde bulunan pigmentler sayesine boyanın ne kadar süre dayanacağı az çok tahmin edilebilir. Dış cephe boyası yapılacak olan binanın tipine göre boya tipi seçilir ve temizlenen dış cepheye 2 kat astar boyası vurulur. Astar boyasının kurumasından sonra ustaların ya da bina sahipleri seçtikleri boya ve markasına göre dış cephe boyası yapılır. Boya marka ve kalitesine göre ortalama dış cephe boyası 10 yıldan 15 yıla kadar dayanabilse de binanın olduğu bölgedeki iklim şartları boyanın ne kadar dayanacağını göstermektedir.

HEMEN ARA